CSRD: Wat is het nu eigenlijk? Waar moet je als bedrijf straks op letten? En hoe kun je er nu alvast mee aan de slag? Ik deel mijn 5 meest waardevolle tips!

Wat is het precies? 

Ik wil je graag uitleggen wat CSRD precies inhoudt aan de hand van de volgende vraag: Welke invloed heeft jouw bedrijf op onze wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties vanaf 2024 namelijk gaan beantwoorden in een verplichte duurzaamheid rapportage, genaamd de Corporate Sustainability Reporting Directive (ofwel: CSRD). CSRD is een Europese richtlijn die eist dat grote bedrijvenIn gaan rapporteren wat hun positieve en negatieve impact is op de wereld. In dit verslag presenteren bedrijven hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Simpelweg geeft de Europese wetgeving aan: gezonde financiële cijfers zijn onmisbaar, maar gezonde duurzame cijfers zijn net zo belangrijk. Door de inzet van deze Europese wetgeving zullen ze een positieve stimulans brengen aan alle bedrijven die hun verantwoordelijkheid willen nemen. Naar verwachting zullen bijna 50.000 bedrijven met de invoering van CSRD gaan voldoen aan de vereisten voor duurzaamheidverslaggeving. 

Aan welke eisen moet jouw bedrijf straks voldoen? 

Per 1 januari 2024 zijn grote bedrijven verplicht zich te committeren aan CSRD, vanaf 1 januari 2026 geldt dit voor beursgenoteerde mkb-bedrijven. De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven zullen daarna volgen. De eisen voor jouw bedrijf zijn toegespitst op transparantie en positieve impact. Je zult te maken krijgen met vragen als “Hoe wordt je product gemaakt en door wie? En gebeurt dit verantwoord en eerlijk? Hoe wordt je product vervoerd en verwerkt? Welke materialen worden er gebruikt en hoe duurzaam gebeurt dat?” Kun je deze vragen al beantwoorden voor je bedrijf? Dan ben je goed op weg. Maar er zijn een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden.

Waar moet je op letten met CSRD?

Een goed aandachtspunt voor CSRD is de beoordeling van dubbele materialiteit: Als bedrijf moet je namelijk zowel de impact op mens en milieu (impact materialiteit) als de duurzaamheid-strategie die je bedrijf financieel beïnvloeden in kaart gaan brengen (ook wel: financiële materialiteit). 

Voor de CSRD rapportage is het, naast het openbaar maken van informatie over beleid en initiatieven, belangrijk om als bedrijf doelen te stellen, een nullijn te kiezen en de voortgang in de richting van je doelen te rapporteren.

Een derde belangrijk punt wat ik zou willen aanhalen is het verankeren van kennis over duurzaamheid binnen je bedrijf(ook wel de technische rapportage genoemd).Als bedrijf moet je kennis op het gebied van duurzaamheid opdoen en verankeren in je organisatie om de implementatie van alle CSRD-vereisten mogelijk te maken. Zorg dus dat je kennis deelt, verankerd en hier ook over rapporteert tijdens het gehele proces. 

Als laatste aandachtspunt is het goed ome weten dat de rapportage straks digitaal toegankelijk moet zijn. Een ieder moet het straks dus in kunnen zien.

Hoe kun je nu aan de slag om voorbereid te zijn op CSRD?

Het is zeker als mkb’er slim om je eerder voor te bereiden op de CSRD, oa voor je business to business (B2B): Lever je producten of diensten aan een groter bedrijf? Als zij vanaf 2024 verplicht moeten rapporteren, gaan ze hun keten na. En dan stellen ze jou ook vragen. 

Ga aan de slag om je duurzaamheidverslaggeving al zo goed als mogelijk op orde te krijgen. Dit biedt al direct voordelen: CSRD kan je nieuwe mogelijkheden bieden om kosten te besparen (door onder andere energiereductie) of innovaties opleveren door in het productieproces veranderingen te voeren. Daarnaast is meer transparantie ook in de dagelijkse processen een verademing.

Mijn tips om alvast aan de slag te gaan met CSRD:

  • zet alvast eens op papier hoe je keten in elkaar zit. Waar heb je de gegevens inzichtelijk en waar nog niet? Ga vast navraag doen bij je leverancier of importeur voor het desbetreffende onderdeel.
  • Maak alvast strategische plannen om je negatieve impact te reduceren. Hiermee verhoog je je toekomstbestendigheid en dit zal een positieve invloed hebben op je duurzaamheidverslaggeving.
  • Stel alvast duurzaamheid KPI’s op en geef deze een hoge prioriteit binnen je bedrijf.
  • Kijk welke strategische partnerships je nu kunt sluiten, welke de continuïteit van je toeleveringsketen zou kunnen garanderen op het moment dat de richtlijnen van kracht gaan. 
  • Start zo snel mogelijk met het maken van positieve impact. Kies hierbij voor een duurzame samenwerking met een betrouwbare partner, die je kan voorzien van inzichten en rapportages van de positieve impact die je bedrijf levert. Hoe meer positieve effecten van je acties je kunt rapporteren als bedrijf, hoe beter je impact materialiteit voor CSRD.

Meer weten over positieve impact maken met je bedrijf? Laten we samen kijken hoe we dat kunnen realiseren en welke samenwerkingspartner hier een perfecte match voor zou zijn! Neem even contact op.